Category Archives: Programozás

Kifejezetten a programtervezéssel, és -írással kapcsolatos kategória

fesst.hu, pikkpakktaskak.hu

Időhiány miatt nem szóltam róla, de az elmúlt nyár és a szeptember nagy fejlesztéssel telt el, melynek során a fesst.hu oldal készült el kedves kolléganőm, Molnár Kinga számára, saját tervei alapján. Az oldal még nincs teljesen kész, tervbe vettük a PayPal rendszer implementálását és egy saját fejlesztésű webáruház bevezetését.

tamás

Aktualizált információ: Molnár Kinga tervei alapján elkészült a pikkpakktaskak.hu előzetese, mely pillanatnyilag a pikkpakktaskak.fesst.hu oldalon érhető el. A fesst.hu tartalmi részéről került leválasztásra az oldal, a teljes portfólió részét azonban továbbra is képezi, ahol a pikkpakk táskák, illetve pólók bemutatása, kereskedelme tekinthető meg, egyelőre, hasonlóan a fesst.hu oldalhoz, mail alapú webáruházzal.

Lyra.NET Házipénztár frissítések

A nemrég beígért MySQL és PostgreSQL változatok frissítése megtörtént: mostantól a MySQL 5.1.59, és a PostgreSQL 9.1.1-1 verziót használom az aktuális Lyra.NET Házipénztár verzióknál. Mivel csak adatbázis verzióváltás történt, a Lyra.NET Házipénztár és a Lyra.NET Update modulok semmilyen formában nem változtak.
Régi felhasználóknak: új adatbázis használata esetében az adatbázis változások miatt a teljes újratelepítés szükséges és elkerülhetetlen. Ehhez az adatbázis mentése elengedhetetlen.

tamás

MySQL és PostgreSQL frissítések

Az utóbbi napokban mind a MySQL, mind a PostgreSQL adatbáziskezelő rendszer frissült, ez utóbbiról a Prog.hu is beszámolt. A MySQL az 5.1.59-s, a PostgreSQL pedig a 9.0.5-1-s verziónál tart. Azonban megragadom az alkalmat és a Lyra.NET Házipénztár PostgreSQL-t használó verziója immáron a PostgreSQL 9.1-s ágát fogja használni, abból is a jelenlegi legfrissebbet, a 9.1.1-1-t. Emellett a Lyra.NET Házipénztár MySQL-t használó verzió adatbáziskezelő alrendszerét is szinkronba hozom a legfrissebb 5.1.59-s kiadással. A Lyra.NET Házipénztár verziót mindemellett nem vált. A friss telepítők reményeim szerint a napokban elérhetők lesznek.

tamás

Frissítési hiba és kijavítása

Sajnos a tegnap kiadott Lyra.NET Update frissítési modulba egy hiba került, melynek kijavítása a ma délelőtt feladata volt és sikerrel zárult. A hiba egy megosztott állományban volt, melyre a frissítő modul mindvégig támaszkodik. Ennek hatására a Lyra.NET Update és a Lyra.NET Házipénztár modulok nem detektálható hibával kiléptek. Ma délre a hibát elhárítottam, verzióváltás nélküli új modulok kerültek kiadásra, melyek a szokott stabilitást adják. Mindemellett a Lyra.NET által használt Carinae Syslog Server alkalmazás is frissült, immár beépítésre került egy Carinae Syslog Server.Update modul, melynek segítségével a Carinae Syslog Server azonnal frissíthető az internetről. Az így kiadott Carinae Syslog Server verziója az 1.0.1 lett, ennek Carinae Syslog Server.Update frissítő modulja pedig az 1.0.0. Mindkét alkalmazást a teljes Lyra.NET megkapta, a telepítőcsomagokban már az új alkalmazások is megtalálhatóak. Éppen ezen frissítésekért muszáj a teljes Lyra.NET Házipénztár modult az adatbázis lementése után újratelepíteni. Ezután minden telepített modul – regisztráció mellett teljes funkcionalitással és – teljes stabilitással fog üzemelni.

tamás

Ui.: a ma kiadott Lyra.NET Házipénztár 2.0.5 egy ún. Special Editon, mely látható az alkalmazás ablakában: a Lyra.NET Házipénztár DB_verzió 2.0.5M felirat mutatja, melyben a DB_verzió a saját adatbázis-kezelő rendszerünk motorjára, míg az M a Mária névre utal, mely utóbbi az édesanyám keresztneve és ma ünnepli a névnapját. Ezzel párhuzamosan a 2.0.5M verzió lesz az utolsó ebből a sorozatból.

Lyra.NET frissítések

Egy apró javításnak köszönhetően a Lyra.NET Update modul frissült, illetve az eddig meglévő Carinae Syslog Server frissítésének opciója is bekerült. Ezzel párhuzamosan a Lyra.NET Házipénztár modul minden adatbáziskezelő rendszere is érintett a frissítésben. A leggyorsabban a rendszer teljes újratelepítésével érhetjük el a frissítéseket, melyeket a szokott helyekről elérhetünk. Verzióváltás egyik esetben sem történt.
A Lyra.NET Update modul így elérte a végleges verziót, új verziót már csak az egyetemes frissítési probléma megoldása után szándékozom kiadni. A Lyra.NET Házipénztár modul pedig a hitelezési almodul kidolgozásáig valószínűleg nem kap újabb opciót vagy olyan változást, amely teljes újratelepítéssel járna.

tamás

Lyra.NET Update modul frissítése

A mai naptól a Lyra.NET modul az 1.0.5-s verziót viseli. A verzióváltás oka az, hogy ezt a modult is hozzáigazítottam a már régebbi Lyra.NET Házipénztár modulokban meglévő Carinae Syslog Server frissítés alatt történő leállítására. Ez lényeges volt, mert eddig a log szerver működött és ha frissítést talált a Lyra.NET házipénztár, akkor a Lyra.NET Update a frissítés emegkezdése előtt leállította azt, majd a frissítés végén újra elindította. Ezalatt azonban az eredetileg a Lyra.NET Házipénztár modullal induló Carinae Syslog Server javában futott és ha a Lyra.NET Házipénztár újraindult, figyelmeztetést adott a felhasználóknak, melyben az állt, hogy a log szerver már fut. Részben ezt a szemantikai hibát javítottam ki az új verzióban, részben pedig hibajavítást is tartalmaz. Ennek lényege, hogy a Lyra.NET Házipénztár indító könyvtárán belül a szükséges DLL állományok vagy a gyökérkönyvtár vagy a common alkönyvtár alatt is elérhetőek lehetnek, az eddigi frissítési folyamat azonban csak a common könyvtárat vizsgálta át, a gyökérkönyvtárat nem. Ez hibához vezethetett, ennek kijavítására került sor a frissítéssel. Ez a javítás is lényeges a rendszer stabilitása szempontjából. Harmadrészt ebbe a verzióba már belekerült azon DLL állomány frissítésének keresési lehetősége, mely a qrc alapú licencelési politikáért felel.
FONTOS: a Lyra.NET Házipénztár teljes újratelepítésével vális elérhetővé az új verzió, a teljes verziók a szokott helyekről érhetők el. Az érvényes licence kulcsok a kulcs érvényességi idejéig továbbra is felhasználhatóak.

tamás

Lyra.NET frissítés – .qrc licence fájl használata

A megjelent frissítés mindegyik Lyra.NET Házipénztár modulverziót érinti, melynek lényege, hogy beépítésre került egy új licence fájl ellenőrzési módszer. Ennek lényege egy .qrc kiterjesztésű fájl használata, melyből már nem olvasható ki közvetlenül a licence fájl tartalma, szemben az eddig alkalmazott .lyr kiterjesztésű fájllal. Ez utóbbi mellé még egy .md5 fájl is kell, hogy ellenőrizhető legyen a .lyr fájl sértetlensége. Azonban az új technológia ezt már nem használja. A Lyra.NET Házipénztár mindkét technológiát ismeri, a licence fájl olvasási technikája így a felhasználó választásától függ. Az újabb technika egy plusz biztonsági elemet tartalmaz, így mindennapos használatban ajánlottabb, mint a régebbbi. Ezzel párhuzamosan verzióváltás nem történt.

Röviden összefoglalva a 2.0.5 verzió újdonságait:
– .qrc fájl alapú licencelési technológia
– Carinae Syslog Server rendszer logolás megjelenése
– minden számot tartalmazó mező dupla pontosságú számot is tartalmazhat (vagyis törteket)
– redszerindítási technika javítása (nem lett gyorsabb, inkább hibamentesebb)

Röviden összefoglalva a 2.0.4 verzió újdonságait:
– csak apróbb hibajavítások

Röviden összefoglalva a 2.0.3 verzió újdonságait:
megjelent
– az XML-alapú Excel-fájl exportálási funckció
– az interneten keresztül történő frissítés ellenőrzési funkció

tamás

Update: 2011.09.09

A fentiek kiegészítése, hogy a Lyra.NET Házipénztár modul teljes újratelepítése szükséges (természetesen az adatbázis teljes mentése után) az újdonság kihasználásához, erre a Lyra.NET Update modul nincs felkészítve, vagyis frissítés alatt hibát jelentene egy hiányzó dinamikusan megosztott könyvtárra (DLL fájlra). Mivel a jövőben célom a qrc alapú licencelés folytatása, érdemes az újratelepítéssel járó nehézségeket vállalni, és így a frissítések naprakészen tartása is stabil marad.
Jóllehet, az elmúlt időszakban többször frissült úgy a Lyra.NET Házipénztár modul, hogy a rendszert teljesen újra kellett telepíteni, de minden egyes esetben új részmodulok, melyeket a rendszer azonnal használatba is vett, kerültek beépítésre és értelemszerűen tesztelésre, azonban a Lyra.NET Update modul a rendszerhez történő ilyetén hozzáigazítása technikailag nem történt meg. Reményeim szerint az ilyen helyzetek elkerülésére a későbbi Lyra.NET Update modul fejlesztése során fel tudom készíteni az Update modult és újratelepítés nélkül is egy frissítés nyomán a később beépített részmodulokat is azonnal használatba lehet venni. Mindenki türelmét köszönöm.

Lyra.NET frissítés – FONTOS

A mai napon sürgősen javítandó hibára bukkantam, mely az összes eddig megjelent verziót érinti, így a frissítés kötelező. Verzió-váltás nem történt, a Lyra.NET Házipénztár modul maradt a 2.0.5-s verziónál, azonban a MySQL esetében az 5.1.58-s, míg PostgreSQL esetében már a 9-es szériára, pontosabban a 9.0.4.1-s verziójú RDBMS-re tértem át. Mindemellett fontos, hogy az összes Lyra.NET Házipénztár modul esetében minden bevitt szám mező mostantól kezdve tört értékeket is felvehet (eddig új bevétel és kiadás esetében csak egész értékek lehettek). Ez azt is jelenti, hogy a frissítés során kötelező a régi adatbázist lementeni és a régi adatokat lehetőleg SQL fájlba exportálni. Ebben az SQL fájlban az EXPENSES táblában az EXP_SUM mező és az INCOMINGS táblában a INCOM_SUM mező típusát
– MS Access esetében: a Szám típus => Mezőméretét: Dupla/Double értékre;
– MSSQL, MySQL és PGSQL esetében: float típusra
változtatni, majd az így elkészült SQL fájlt a megfelelő RDBMS-be importálni.
Figyelem: MS Access adatbázisok jelszóval védettek, az eredeti jelszót csak regisztrált felhasználóknak és csak indokolt esetben adom ki, amennyiben az eredeti jelszó megváltozott, csak külső alkalmazás segítségével lehet az új jelszóhoz hozzáférni! Az eredeti mdb fájl MS Access 2003-as verziójával készült, ehhez könnyebb jelszó-visszaállító alkalmazást keresni, emellett pedig nem tervezem az MS Access 2007-es verzióra való áttérést(sokkal nehezebb a jelszó-visszaállítás).
A következő oldalt főként MS Access adatbázist használóknak ajánlom:
MS Access-ről Oracle MySQL-re
A többi RDBMS felhasználó részére léteznek segédalkalmazások, melyek segítségével könnyel megoldható az exportálás és importálás folyamata.

tamás

Lyra.NET Update modul frissítés

Most csak a Lyra.NET szoftvercsomag Update modulja frissült, jelenleg az 1.0.4-s verziónál tart, a többi modulhoz nem érkezett frissítés. Az Update modul több apró hibajavítást, registry módosítást tartalmaz és megkapta a Carinae Syslog Server alkalmazást is, melyet a Lyra.NET szoftvercsomagtól függetlenül fejlesztettem és az alkalmazások napi menetének logolását teszi lehetővé.
FONTOS: Megint az a helyzet állt elő, hogy az Update modul frissítése miatt a teljes Lyra.NET Házipénztár adatbázisának mentése után a rendszer teljes újratelepítése szükséges a teljes karbantartáshoz. A letöltések a szokásos helyről végezhetőek el.

tamás

Lyra.NET napló a megszűnt anikosw.fw.hu oldalról

A mai napig egy korábbi oldalamon (anikosw.fw.hu) írtam a Lyra.NET alkalmazáshoz tartozó naplómat, mely folyamat idő hiánya miatt ettől az időponttól kezdve megszakad. Azonban a régi napló teljes tartalmát elhoztam az aniko.co.hu oldalra, mely innentől kezdve csak itt érhető el teljes egészében. A régi oldalon található napló teljes tartalma:

Lyra.NET frissítés – 2011. augusztus 28.

Nem történt verzióváltás, ellenben hibajavítások igen, szokás szerint a megadott helyekről lehet letölteni a friss verziókat. A hibajavítás érintette magát a Házipénztár és az Update modulokat minden adatbázis-verzióban (Access, MSSQL, MySQL, PgSQL).
FIGYELEM:
Eddig egyetlen nem javított hibáról tudok, mégpedig a következő a hibajelenség: a lyraHP.exe a telepítést követő első elindulás után elméletileg azonnal frissíthető, azonban amikor erre sor kerül, a lyraHPupdate.exe eleddig általam sikerrel nem detektált okból azonnal hibát generál és leáll. Ez az folyamat addig fennáll, amíg a lyraHP.exe le nem áll és újra nem indul, a második elindulást követően soha nem jelentkezik a probléma. Megoldás: a telepítést követően a Lyra.NET alkalmazást el kell indítani, ki kell lépni, majd újra kell indítani, így a hibajelenség elkerülhető. Az biztos, hogy tesztelés során önállóan a lyraHP.exe és önállóan a lyraHPupdate.exe hibát egyáltalán nem generál, így rejtélyes számomra a hiba oka. De ez a hiba minden adatbázis-verziójú Lyra.NET Házipénztárt érint. Amennyiben sikerül megoldani a problémát, a frissítés azonnal felkerül a hivatalos weboldalra.

encoder


Lyra.NET frissítés – 2011. augusztus 24.

Megjelent a Lyra.NET Házipénztár 2.0.5-s verziója, benne a legfontosabb újdonsággal, a logolás funkcióval. Ehhez a Carinae Syslog Server alkalmazást használtam, tiszta C#.NET nyelven írtam, ehhez is a .NET 3.5 futtató környezet szükséges. Ezen túlmenően apróbb hibajavítások is helyet kaptak a különböző adatbázisokat használó verziókban. A verzióváltás nem elegendő, mivel az új verzóban a Carinae szerverfuttatható állományára is hivatkozik a Lyra.NET, ami a frissítéssel nem érkezik meg, éppen ezért a régi verzió uninstallálása és az új verzió telepítése az egyedüli megoldás azoknak, akik az új verzióra át kívánnak térni.

encoder


WordPress 3.2 – 2011. július 5.

Az aniko.co.hu oldallal párhuzamosan frissült az anikosw.fw.hu WordPress blog motor is, immár a 3.2 verzió szolgálja ki a kéréseket.

encoder

Ui.: 3.2.1 upgrade-n esett át a blogmotor (11.07.30.)


Új dizájnt kapott a www.aniko.co.hu oldal – 2011. május 25.

Mivel lényegesnek tartottam, hogy ismert maradjon minden tartalom, melyet megosztok, ez a bejegyzés is idekerül. Némi tervezési munka után új arculatot kapott a fő domain, azonban terveim szerint némi csiszolás után éri el teljes pompáját. Ezzel kapcsolatban bármilyen ötletet szívesen veszek.

encoder


Tervezett költözés befejezve – 2011. május 19.

A mai nappal magtörtént az aniko.co.hu domain regisztrálása, innentől az összes fejlesztésem a Anikó szoftverek címen érhető el. Ezzel párhuzamosan ez az oldal leáll, bár nem szűnik meg, frissíteni nem fogom. Minden új információ, frissítés csak az új oldalon lesz elérhető, ez az oldal megmarad technikai biztonsági háttérnek, melyre reményeim szerint nem lesz szükségem. Sajnos a freeweb.hu csapata nem a legmegbízhatóbb hardverrel dolgozik, így költöznöm kellett, hogy biztos HTTP/FTP szervert találjak. Ez mostanra meg is történt. Másik megbízható és ingyenes szolgáltatót, ahol UTF-8 kódolással készült honlapot lehet PHP-MySQL használatával üzemeltetni és viszonylag nagy a tárhely (~500 MB), nem tudok, így egyelőre marad itt a technikai biztonsági háttér, ha változik a helyzet, már csak a www.aniko.co.hu oldalon fogom közölni. Előfordulhat, hogy ez az oldal végleg bezár, mivel nem lesz szükségem ilyen jellegű biztonsági háttérre, valószínűleg ez az év meghozza erre a kérdésre a választ.
Utolsó blog bejegyzésem ezen az oldalon így megszületett, üdv mindenkinek:

encoder


Tervezett költözés – 2011. május 16.

Megtörtént a www.aniko.co.hu domain név felé történő költözés első lépése, a domain regisztráció 2 évre és tárhely bérlés egy évre szóló tartozásának összegét kiegyenlítettem, már csak a regisztráció sikerességének visszaigazolására várok. Onnantól pár napon belül teljesen átköltöztetem az oldalt, ez az oldal csak tartalék szerepkört kap, lényegi változás nem lesz.

encoder


Lyra.NET Update frissítés – 2011. május 16.

A Lyra.NET Update modul újabb frissítését készítettem el, immáron a frissítési folyamat metodikája is változott. Mivel a modul frissült, a modult használó összes Lyra.NET Házipénztár alkalmazás is frissült. Csak régi felhasználók számára fontos, hogy az Update modul frissítése miatt a Házipénztár minden modulját a legcélszerűbb újratelepíteni, előtte pedig az adatbázist lementeni, majd visszatölteni. Újratelepítés után már a legfrissebb modulok fogadják a felhasználót. Megjegyzendő, hogy a felület nem változott, csak a rendszer mélyében történtek változások. Összességében fontos még, hogy verzióváltás nem történt, még mindig a Lyra.NET Házipénztár 2.0.4 és Lyra.NET Update 1.0.2 verziók vannak érvényben.
Új felhasználókra a fenti bejegyzés nem vonatkozik, ők az ezen oldal keretein belül megtalálható linkekről tölthetik le a megfelelő adatbázist használó verziót, melyben megtalálható a fent nevezett Update modult is (ez felelős a frissítések ellenőrzéséért, letöltéséért és telepítéséért, beleértve a Házipénztár újraindítását is).

encoder


Lyra.NET frissítések – 2011. május 15.

Biztonsági okoból megváltozott a Lyra.NET Update modul frissítési folyamata és ezzel párhuzamosan az összes Lyra.NET Házipénztár modul (Access, MSSQL, MySQL és PostgreSQL) is frissült, jelenleg az Update modul az 1.0.2, míg a Házipénztár modulok a 2.0.4 verziónál tartanak. Mivel a frissítő modul is frissült, legcélszerűbb az adatbázist lementeni, az új verziót letölteni és a teljes alkalmazást újratelepíteni, majd az adatbázist visszatölteni.

encoder


Lyra.NET Access és Updater frissítés érkezett – 2011. május 14.

Frissítettem a Lyra.NET Access verzióját és a Lyra.NET Updater modult, előbbi maradt 2.0.3 verzió, bár a frissítés miatt ezt a verziót is át kellett alakítanom, illetve az Updater modul 1.0.1 verziójú lett, előfordulhat, hogy a frissítés után FTP hiba fordul elő az Access és MSSQL verzióknál, MySQL és PostgreSQL felhasználók esetében ez a hiba nem jelentkezik. Ebben az esetben a program újraindítása megoldja a problémát, a frissítésen dolgozom.

Ezzel párhuzamosan friss info: az Anikó szoftverek srv.hu oldala az srv.hu csapatának hanyag munkája miatt megszűnt, kb. két héttől kezdődően ez az oldal is már csak alkalmanként fog frissülni és a frissítéseket sem itt fogom tárolni. Reményeim szerint az új helyre költöztetett Anikó szoftverek oldalon folytathatom a munkát, minden új információ, frissítés és a kapcsolattartás az új oldalon fog üzemelni, erről itt is lesz értesítés.

encoder

Ui.: a frissítések pillanatnyilag a 94.125.177.150 címen érhetők el, amíg nincs a www.aniko.co.hu regisztrálva, addig az anikosw.fw.hu használható HTTP ellenőrzésre.


Lyra.NET frissítés érkezett! – 2011. május 14.

Fontos Lyra.NET frissítés érkezett: ebben a verzióban jelent meg az XML alapú Excel támogatás (főleg olyan szerverek esetében érdemes ezt az exportálási formát választani, ahol nincs MS Excel telepítve) és az internetes frissítés lehetősége. Ez utóbbi minden induláskor ellenőrzi, érkezett-e frissítés, ha igen, akkor az ablak alsó részében piros, ha nem zöld színnel kiemelve olvasható az eredmény. Az Excel exportálás támogatása is javításra került.

encoder