Monthly Archives: szeptember 2011

MySQL és PostgreSQL frissítések

Az utóbbi napokban mind a MySQL, mind a PostgreSQL adatbáziskezelő rendszer frissült, ez utóbbiról a Prog.hu is beszámolt. A MySQL az 5.1.59-s, a PostgreSQL pedig a 9.0.5-1-s verziónál tart. Azonban megragadom az alkalmat és a Lyra.NET Házipénztár PostgreSQL-t használó verziója immáron a PostgreSQL 9.1-s ágát fogja használni, abból is a jelenlegi legfrissebbet, a 9.1.1-1-t. Emellett a Lyra.NET Házipénztár MySQL-t használó verzió adatbáziskezelő alrendszerét is szinkronba hozom a legfrissebb 5.1.59-s kiadással. A Lyra.NET Házipénztár verziót mindemellett nem vált. A friss telepítők reményeim szerint a napokban elérhetők lesznek.

tamás

Megváltozott az alkalmazások letöltési módja

Eddig az aloldalamon (www.aniko.co.hu/tamas) egy almenüben direkt linkekben tároltam az elérhető és letölthető alkalmazásaimat, melyek karbantartása verzióváltások esetében már nehézkes volt. Így a mai naptól fogva egy – a célnak nagyon megfelelő – PHP szkript segítségével egy fájlkezelő alrendszert telepítettem fel és ezen keresztül osztottam meg a letölthető alkalmazásaimat. Ezt a szkriptet letöltése után egy kicsit átalakítottam, immár a PHP5 objektumorientált szemléletét kihasználva, apróbb hibajavításokat végeztem, nyelvi fájllal láttam el és phpPyxis FD Script néven – az eredeti FD Script-t meghagyva – kiadtam. Fejlesztését még nem hagytam abba, további finomításokat szeretnék végezni, majd a teljes átalakítás után ezt is letölthetővé kívánom tenni, immáron onnan, ahol az összes alkalmazás a mai naptól elérhető.

tamás

Frissítési hiba és kijavítása

Sajnos a tegnap kiadott Lyra.NET Update frissítési modulba egy hiba került, melynek kijavítása a ma délelőtt feladata volt és sikerrel zárult. A hiba egy megosztott állományban volt, melyre a frissítő modul mindvégig támaszkodik. Ennek hatására a Lyra.NET Update és a Lyra.NET Házipénztár modulok nem detektálható hibával kiléptek. Ma délre a hibát elhárítottam, verzióváltás nélküli új modulok kerültek kiadásra, melyek a szokott stabilitást adják. Mindemellett a Lyra.NET által használt Carinae Syslog Server alkalmazás is frissült, immár beépítésre került egy Carinae Syslog Server.Update modul, melynek segítségével a Carinae Syslog Server azonnal frissíthető az internetről. Az így kiadott Carinae Syslog Server verziója az 1.0.1 lett, ennek Carinae Syslog Server.Update frissítő modulja pedig az 1.0.0. Mindkét alkalmazást a teljes Lyra.NET megkapta, a telepítőcsomagokban már az új alkalmazások is megtalálhatóak. Éppen ezen frissítésekért muszáj a teljes Lyra.NET Házipénztár modult az adatbázis lementése után újratelepíteni. Ezután minden telepített modul – regisztráció mellett teljes funkcionalitással és – teljes stabilitással fog üzemelni.

tamás

Ui.: a ma kiadott Lyra.NET Házipénztár 2.0.5 egy ún. Special Editon, mely látható az alkalmazás ablakában: a Lyra.NET Házipénztár DB_verzió 2.0.5M felirat mutatja, melyben a DB_verzió a saját adatbázis-kezelő rendszerünk motorjára, míg az M a Mária névre utal, mely utóbbi az édesanyám keresztneve és ma ünnepli a névnapját. Ezzel párhuzamosan a 2.0.5M verzió lesz az utolsó ebből a sorozatból.

Lyra.NET frissítések

Egy apró javításnak köszönhetően a Lyra.NET Update modul frissült, illetve az eddig meglévő Carinae Syslog Server frissítésének opciója is bekerült. Ezzel párhuzamosan a Lyra.NET Házipénztár modul minden adatbáziskezelő rendszere is érintett a frissítésben. A leggyorsabban a rendszer teljes újratelepítésével érhetjük el a frissítéseket, melyeket a szokott helyekről elérhetünk. Verzióváltás egyik esetben sem történt.
A Lyra.NET Update modul így elérte a végleges verziót, új verziót már csak az egyetemes frissítési probléma megoldása után szándékozom kiadni. A Lyra.NET Házipénztár modul pedig a hitelezési almodul kidolgozásáig valószínűleg nem kap újabb opciót vagy olyan változást, amely teljes újratelepítéssel járna.

tamás

Lyra.NET Update modul frissítése

A mai naptól a Lyra.NET modul az 1.0.5-s verziót viseli. A verzióváltás oka az, hogy ezt a modult is hozzáigazítottam a már régebbi Lyra.NET Házipénztár modulokban meglévő Carinae Syslog Server frissítés alatt történő leállítására. Ez lényeges volt, mert eddig a log szerver működött és ha frissítést talált a Lyra.NET házipénztár, akkor a Lyra.NET Update a frissítés emegkezdése előtt leállította azt, majd a frissítés végén újra elindította. Ezalatt azonban az eredetileg a Lyra.NET Házipénztár modullal induló Carinae Syslog Server javában futott és ha a Lyra.NET Házipénztár újraindult, figyelmeztetést adott a felhasználóknak, melyben az állt, hogy a log szerver már fut. Részben ezt a szemantikai hibát javítottam ki az új verzióban, részben pedig hibajavítást is tartalmaz. Ennek lényege, hogy a Lyra.NET Házipénztár indító könyvtárán belül a szükséges DLL állományok vagy a gyökérkönyvtár vagy a common alkönyvtár alatt is elérhetőek lehetnek, az eddigi frissítési folyamat azonban csak a common könyvtárat vizsgálta át, a gyökérkönyvtárat nem. Ez hibához vezethetett, ennek kijavítására került sor a frissítéssel. Ez a javítás is lényeges a rendszer stabilitása szempontjából. Harmadrészt ebbe a verzióba már belekerült azon DLL állomány frissítésének keresési lehetősége, mely a qrc alapú licencelési politikáért felel.
FONTOS: a Lyra.NET Házipénztár teljes újratelepítésével vális elérhetővé az új verzió, a teljes verziók a szokott helyekről érhetők el. Az érvényes licence kulcsok a kulcs érvényességi idejéig továbbra is felhasználhatóak.

tamás

Lyra.NET frissítés – .qrc licence fájl használata

A megjelent frissítés mindegyik Lyra.NET Házipénztár modulverziót érinti, melynek lényege, hogy beépítésre került egy új licence fájl ellenőrzési módszer. Ennek lényege egy .qrc kiterjesztésű fájl használata, melyből már nem olvasható ki közvetlenül a licence fájl tartalma, szemben az eddig alkalmazott .lyr kiterjesztésű fájllal. Ez utóbbi mellé még egy .md5 fájl is kell, hogy ellenőrizhető legyen a .lyr fájl sértetlensége. Azonban az új technológia ezt már nem használja. A Lyra.NET Házipénztár mindkét technológiát ismeri, a licence fájl olvasási technikája így a felhasználó választásától függ. Az újabb technika egy plusz biztonsági elemet tartalmaz, így mindennapos használatban ajánlottabb, mint a régebbbi. Ezzel párhuzamosan verzióváltás nem történt.

Röviden összefoglalva a 2.0.5 verzió újdonságait:
– .qrc fájl alapú licencelési technológia
– Carinae Syslog Server rendszer logolás megjelenése
– minden számot tartalmazó mező dupla pontosságú számot is tartalmazhat (vagyis törteket)
– redszerindítási technika javítása (nem lett gyorsabb, inkább hibamentesebb)

Röviden összefoglalva a 2.0.4 verzió újdonságait:
– csak apróbb hibajavítások

Röviden összefoglalva a 2.0.3 verzió újdonságait:
megjelent
– az XML-alapú Excel-fájl exportálási funckció
– az interneten keresztül történő frissítés ellenőrzési funkció

tamás

Update: 2011.09.09

A fentiek kiegészítése, hogy a Lyra.NET Házipénztár modul teljes újratelepítése szükséges (természetesen az adatbázis teljes mentése után) az újdonság kihasználásához, erre a Lyra.NET Update modul nincs felkészítve, vagyis frissítés alatt hibát jelentene egy hiányzó dinamikusan megosztott könyvtárra (DLL fájlra). Mivel a jövőben célom a qrc alapú licencelés folytatása, érdemes az újratelepítéssel járó nehézségeket vállalni, és így a frissítések naprakészen tartása is stabil marad.
Jóllehet, az elmúlt időszakban többször frissült úgy a Lyra.NET Házipénztár modul, hogy a rendszert teljesen újra kellett telepíteni, de minden egyes esetben új részmodulok, melyeket a rendszer azonnal használatba is vett, kerültek beépítésre és értelemszerűen tesztelésre, azonban a Lyra.NET Update modul a rendszerhez történő ilyetén hozzáigazítása technikailag nem történt meg. Reményeim szerint az ilyen helyzetek elkerülésére a későbbi Lyra.NET Update modul fejlesztése során fel tudom készíteni az Update modult és újratelepítés nélkül is egy frissítés nyomán a később beépített részmodulokat is azonnal használatba lehet venni. Mindenki türelmét köszönöm.